Les gjerne også Vottelaugets fellesblogg:

14. oktober 2011

VOTTE-DAGEN - the mitten signHar du snudd primstaven din i dag ...? Og gjort alt klart til ofring og eit heidundrande vinternattsblot ...? Eller i alle fall strikka ein vott? 14. oktober er etter gammalt den første vinterdagen, då primstaven blir snudd frå sommarside til vinterside, og det utskorne merket som då kjem til syne er oftast ein vott!
Nærfoto: frå primstaven min, 
ein kopi frå Vågå, år 1649


Før kristen tid heldt dei gamle vinternatts-blotet denne dagen. Dei helsa vinteren velkomen, og ofra for eit godt år. Vinterkleda skulle takast fram og gjerast i stand. Vanlege primstavmerke var ein vott eller eit lauvfritt tre. Dagen spådde vinterveret: "Som vinterdagens ver er, skal vinteren verte". Frå vinterdagen skulle hestane også ha bjelle på. (Sitat frå fleire kjelder.) 


På det øvste fotoet heng nokre av dei mange parlause vottane eg fann i skatte-jakta mi på familieloftet. Fleire er som du ser godt brukte, og tova i møtet med kalde og våte vinterdagar. Hm, kva skal eg gjere med desse vottane, skal tru? Kanskje lage ein adventskalender? I lag med diverse raritetar frå mitt eige vante-lager blir det ikkje noko problem å finne 24 stykke å tre på ei snor, trur eg :-)


Under ser du min favoritt frå loftet: Utruleg tynt garn, må vel vere strikka på pinne 1,5 eller 2 mm? Og er vel ein damevott, sidan det er damefigurar på? I alle fall laga for ei slank hand. Eg fann dessverre berre éin vott, men han er så vakker og nostalgisk at eg nesten har lyst å gi han ein æresplass på veggen. Eller kanskje skal eg kaste meg uti det og prøve å lage eit nytt par? 
Min favoritt frå loftet. Nokon som veit kva mønsteret heiter?

8 kommentarer:

 1. Vi har alltid hatt primstav på veggen hjemme, skåret ut av pappas gammelonkel med nydelige utskjæringer. Husker jeg leste masse i heftet som hørte med som forklarte alle symbolene og hvilke merkedager de symboliserte, det var utrolig spennende!

  Og vottene må frem fra vinterlageret nå, ja. Og nye må strikkes til ungene...

  SvarSlett
 2. Kjempefine votter! I dag var det minusgrader her for første gang i høst - så da har vi hilsa vinteren velkommen og tatt på ullvotter på vei til barnehagen.
  Bestemor bruker aldri mønster når hun strikker mønstervotter, hun ser heller på en ferdig strikka vott. Variasjonen i vottene blir noe begrensa på den måten, men resultatet klager ingen på! Lykke til!

  SvarSlett
 3. god idè for en adventskalender! Den nederste votten er en damevott - det kam du se på den ribbestrikkede mansjetten. Herrevotter har glattstrikkede mansjetter, mens damevotter har ribbestrikk eller hullstrikk har jeg lest et eller annet sted. Antagelig i en Annemor Sundbø-bok. Hun skriver også mye om de forskjellige figurene som blir brukt i selbustrikk. Jeg tror ikke kvinnefigurene nødvendigvis viser at det er en damevott - de betyr noe, jeg husker bare ikke hva i farten, men det kan jeg slå opp senere i kveld (når babyen sover)

  SvarSlett
 4. God idé å bruke votter til adventskalender, jeg tror det kan bli kjempestilig!! :) Tror også du må prøve å strikke votten - aldri sett mønsteret før, men bruk selve votten som mal, det funker fint :)

  SvarSlett
 5. Det var maneg flotte votter ja!

  SvarSlett
 6. Det var et fint og kulturhistorisk innlegg! Så mange fantastiske votter du har!
  Her i huset bruker vi av og til ensomme votter som soveposer til små venner.

  SvarSlett
 7. Votten du viser frem finnes i Annichen Sibbern Bøhns bok Norske strikkemønstre fra 1929 :-)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...